zondag 30 mei 2010

Wonen in de verkiezingsprogramma's (3)

Vanmiddag kreeg ik de tip dat de Vereniging Eigen Huis op haar website een Stemwijzer Wonen heeft staan, waar ook samengevat de standpunten van de politieke partijen over "senioren wonen" langs komen aan het einde.

Makkelijk als je het zelf niet zo snel kunt vinden in het verkiezingsprogramma, zoals bijvoorbeeld bij de VVD. Daar blijken ze te hebben nagedacht over de belastingbox en volgens de Vereniging Eigen Huis, staat er ook ergens iets als "investeren in kleinschalige woon- en zorgvoorzieningen in de buurt".

Bij de PVV en de SP is het echt jammer: beide partijen zwijgen in alle talen over het onderwerp. Vooral van de SP had ik dat niet verwacht, waar was Agnes Kant toen het programma geschreven werd? De Henk en Ingrid van de PVV hebben misschien wel ouders of zelfs grootouders, vergeten?

De ChristenUnie houdt het lekker algemeen (en daardoor ook wel váág): "Bij nieuwbouw rekening houden met de voortgaande verkleining van huishoudens en vergrijzing". Maar wel jammer dat de bestaande woningen niet genoemd worden, want het overgrote deel van de mensen in Nederland woont in een bestaande woning. Hun verkiezingsprogramma heet "Vooruitzien". Bij dit onderwerp is het meer "over het hoofd gezien".

Uitwijken naar een verzorgings- of verpleeghuis is geen optie, want het aantal plaatsen daar is beperkt (ca. 150.000) en zal niet veel groeien de komende tijd. Het verzorgingshuis of verpleeghuis komt straks naar u toe!

Op dit moment woont 96% van de 65-plussers in een "gewoon" huis, en daarvan is het merendeel bestaand. Veel van die bestaande woningen kunnen wel een opkikker gebruiken om ze voor ouderen veilig en comfortabel te maken.

De SGP is niet veel duidelijker : "Zorg voor goede voorzieningen waardoor senioren zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen".

Kennelijk is het nog niet zo'n belangrijk onderwerp op dit moment, maar dat is een kwestie van tijd: het ouder worden gaat ondertussen gewoon door.

0 reacties:

Een reactie posten