vrijdag 27 augustus 2010

De mantelzorgwoning


In Prinsenbeek staat er nu ook eentje, een mantelzorgwoning.

Een mantelzorgwoning is een complete tweekamerwoning die aan alle bouwkundige eisen van deze tijd (voor de kenners: het Bouwbesluit) voldoet en die zo slim is ingedeeld, dat iemand daar kan wonen met volop zorg. Dus een grote slaapkamer en een grote badkamer met zeer flexibel "designsanitair".

De mantelzorgwoning bestaat uit drie units van De Meeuw, de totale oppervlakte is 54 m2.

Hij wordt geplaatst in de buurt van de woning waar de mensen wonen die de mantelzorg geven aan de bewoner(s). Dat kunnen de kinderen zijn als het gaat om ouderen, maar ook de ouders of andere mantelzorgers als het gaat om een jongere. In de praktijk is dat vaak de achtertuin of een zijtuin. De elektriciteit, het water en de riolering worden aangesloten op de hoofdwoning. De woning wordt verwarmd door middel van een lucht-warmtepomp en er wordt elektrisch gekookt. Zodoende is er geen gasaansluiting nodig en dat is ook veilig.

In Prinsenbeek is de realisering mede tot stand gekomen door de inzet van de ouderenbonden. En de gemeente Breda en de betrokken woningcorporatie Breburg zien mogelijkheden. En er staan er al meer in Nederland, in diverse gemeenten.

Er staat een modelwoning op het terrein van De Meeuw (een van de geestelijke vaders van de mantelzorgwoning).

Wie gaat het betalen? Er zijn meerdere constructies mogelijk. Daar kunnen de mensen van Pas Aan meer over vertellen. Feit is dat de levensduur zeker 25 jaar is, en dat de woning minimaal 10 maal gedemonteerd, verplaatst en weer opnieuw gemonteerd kan worden. Dus als de woning door omstandigheden overbodig wordt, kan hij worden doorverkocht aan een volgende gegadigde.

0 reacties:

Een reactie posten