vrijdag 2 juli 2010

Bedienbaarheid....


Kwartiertje geleden (10.15 uur) op radio 1, in het Ochtendhumeur van Goedemorgen Nederland: Cisca Dresselhuys met leesbril op zoek naar hoe ze water uit de kraan kan krijgen in toiletten in openbare gelegenheden. En of Neelie Kroes daar niet iets aan kan doen.

Toevallig sprak ik vorige week een paar ouderen die dezelfde problemen hadden gehad met de kraan van de douche in een hotel.

Cisca gaf de schuld aan de binnenhuisarchitecten, en die spelen zeker een rol. Maar er is méér. Zoals de voortschrijdende techniek, die allerlei mogelijkheden biedt die er voorheen niet waren, of alleen in een zeer specialistische omgeving.

En soms komen de kranen uit een buitenland, waar veel anders is dan hier (en dat is vooral léuk). Dat levert kranen op met geheimzinnige bedieningen, waaraan je moet trekken, duwen, draaien om erachter te komen welke temperatuur water eruit komt (bij de douche) en hoeveel.

De tweede reden heeft met hygiëne te maken. Als je niet met je vieze handen aan de kraan hoeft te zitten, kunnen er ook geen bacteriën aan de kraan komen, die de volgende weer aan zijn handen krijgt.

Neemt niet weg, dat beheerders van deze openbare sanitaire ruimtes misschien ook eens zouden moeten denken aan de begrijpelijkheid van de bediening van de kraan. Want als het onbegrijpelijk is, ga je met je vieze handen toch overal langs en worden de bacteriën alsnog verspreid....

Kranen die werken met een sensor zijn overigens een uitkomst voor mensen met last van hun handen die een "gewone" kraan moeilijk open en dicht kunnen krijgen. Het goede nieuws is dan ook, dat ze sinds enige tijd ook te koop zijn voor gebruik in huis, bijvoorbeeld in de keuken.

Als we Neelie Smit er achteraan willen sturen, moeten we eerst de kranen met een IP-adres op Internet aansluiten, dan gaat ze er misschien wél over.

1 opmerking: