dinsdag 27 juli 2010

Stoffer en blik


In Nederland heeft iedereen die voor zijn werk een stoffer en blik hanteert, er eentje met lange stelen, zodat hij/zij niet steeds hoeft te bukken. Daar zorgt de ARBO-wet wel voor.

Vreemd genoeg bukt iedereen die een stoffer en blik in zijn eigen huis gebruikt, wél, een enkele uitzondering daar gelaten...

Die persoon is waarschijnlijk in Zweden op vakantie geweest en vond daar in de supermarkt bij de schoonmaakartikelen een "sopset" met lange stelen voor een euro of acht. Wij hebben er in 2007 gelijk een aantal meegenomen voor eigen gebruik en voor onze moeders van (toen) 84 en 86, die er heel blij mee waren. Wat in Zweden zelf erg opviel, was dat deze stoffers en blikken ook volop door mannen gebruikt werden.

In Nederland bleken ze na wat zoeken ook mondjesmaat te koop. Dure exemplaren (vijftien euro) die echt als "hulpmiddel" verkocht worden, en heel af en toe kom je er een paar tegen in winkels in huishoudelijke artikelen, maar meer dan drie tegelijk heb ik er daar nog nooit gezien.

Nee, dan Ierland, anno 2010. De eerste de beste winkel in een kleine gemeente heeft er een heleboel, en die kosten maar drie euro! Stoffers en blikken om mee te bukken hebben ze daar niet eens meer.

Blijft de vraag: waarom hangen die dingen in Nederland niet gewoon in de supermarkt voor een schappelijke prijs? Ze maken mensen die niet goed kunnen bukken onafhankelijk, want die kunnen voortaan zélf de rommel opvegen en hoeven niet meer te wachten tot er iemand langskomt.

0 reacties:

Een reactie posten