woensdag 23 juni 2010

Wakker worden!

Vandaag was het zover... De woningcorporaties zijn wakker geworden. Of liever gezegd hun overkoepelende organisatie Aedes. Vanochtend kreeg ik van een relatie een mail binnen, dat Aedes een rapport heeft uitgebracht met als ondertitel "Nu aanpakken met aanpassen".

In het rapport worden de corporaties aangemoedigd om eens serieuzer te gaan kijken naar de vergrijzing en de gevolgen voor woningmarkt, in ieder geval dat deel dat beheerd wordt door de corporaties.

Het treft dat ik net gisteren de eerste workshop "Levensloopgeschikt (ver)bouwen" heb gegeven aan medewerkers van diverse woningcorporaties. Deze 3-uur durende workshop heb ik ontwikkeld voor Habitask (opleider en veel meer voor de woningcorporaties). Voor deze organisatie geef ik al 10 jaar bouwkundige cursussen. En dit leek mij een welkome aanvulling op hun reguliere cursusaanbod.

Goed gezien, want de pilot was voldoende gevuld om doorgang te vinden en de cursisten waren heel enthousiast. Aan de hand van foto's van 20 situaties hebben we met elkaar gepraat over de mogelijke problemen en hoe je die zou kunnen oplossen. En of de corporaties er al tegen aan lopen (ja dus) en wat ze ermee doen.

Tot verbazing van de deelnemers kun je in een aantal gevallen al met hele eenvoudige maatregelen dingen verbeteren. Voorbeeld? De onderste en bovenste trede van een trap in een trappenhuis van een woongebouw markeren met een gele streep, zodat je goed kunt zien waar de trap precies begint (en ophoudt).

Die streep kun je er gewoon op aanbrengen met een kwast gele verf, of met een speciaal daarvoor bedoelde tape. In het laatste geval wel heel goed kijken hoe snel die tape kan loslaten (liefst nooit, tenzij het de bedoeling is), anders kun je weer struikelen over de losse eindjes.

0 reacties:

Een reactie posten