zaterdag 12 juni 2010

Wassen zonder water

Op zaterdag schrijft Yvette den Brok altijd een column in onze krant. Helaas is die column niet te vinden op de website van de krant, maar het onderwerp van vandaag is zeer interessant.

Wassen zonder water
is een snelle manier om mensen te "wassen". Het gebeurt dan niet met twee waskommen water (eentje voor boven en eentje voor onder) plus een hele stapel textiel, maar met vochtige doekjes die enige verwantschap hebben met de doekjes om babybilletjes schoon te krijgen (maar dan niet vet). Afdrogen hoeft niet.

Deze doekjes blijken zeer prettig te zijn voor mensen die ernstig ziek zijn, want minder draaien en keren, en voor mensen met een tere huid, want ze "schuren" minder dan washandjes en handdoeken. Yvette schrijft, dat ze ze zelf ook reuze handig vindt in een hotel, als ze de badkamer niet kan gebruiken met haar rolstoel. Maar.... er hebben zich nu twee zorgorganisaties gemeld, die ze voortaan altijd willen gaan gebruiken.

En dat is nou net het punt. Bijna iedereen heeft het liefste een wasbeurt met gewoon water, en die mogelijkheid zou zomaar kunnen verdwijnen, uit een soort efficiency, ook als de badkamer op zich prima bruikbaar is met de hulpmiddelen die nodig zijn. Niks meer te kiezen!?

Als we even doordenken, komt het spookbeeld van mensen thuis in beeld, die hulp nodig hebben bij het wassen. Vallen die straks ook ten prooi aan deze snelle waterloze wasmethode, ook als ze daar helemaal geen zin in hebben?

Kan het gebeuren dat dit je voorland wordt omdat je badkamer niet aan de huidige eisen voldoet om je daar met hulpmiddelen te kunnen wassen? En nog ietsje verder doorgedacht: hoeft die badkamer dan over een poosje misschien ook niet meer te worden aangepast.... Ik wil niemand op slechte ideeën brengen, maar dat bespaart waarschijnlijk een hoop geld.

Ik gun iedereen die dat prettig vindt of in bijzondere omstandigheden verkeert (zoals boven omschreven) zijn wasbeurt-zonder-water. Maar alle anderen moeten wat mij betreft kunnen KIEZEN!

0 reacties:

Een reactie posten