maandag 28 juni 2010

Hoe hou je de hitte buiten

Heel veel mensen hebben last van erg warm weer, maar ouderen en gehandicapten meer dan gemiddeld. Enerzijds omdat de warmteregeling in hun lichaam soms minder goed werkt, anderzijds omdat ze nogal eens gehuisvest zijn in een aan- of uitbouw met een plat (zwart) dak en óp zo'n dak kun je met dit weer met gemak een ei bakken. Dat belooft weinig goeds voor de binnentemperatuur.

Naast allerlei goede raad is het natuurlijk ook mogelijk om iets aan het huis zelf te doen.

Zonwering die buiten is opgehangen, zoals een screen, uitvalscherm of ouderwetse markies, werken veel beter dan zonwering die binnen wordt opgehangen, zoals bijvoorbeeld "luxaflex". De laatste laat eerst de warmte binnen en slaat het dan op tussen de "luxaflex" en het raam. Het laat zich raden wat er gebeurt als je 's avonds de "luxaflex" omhoog trekt: uitstel maar geen afstel van de warmte. Zonwering aan de buitenzijde houdt de warmte ook echt helemaal buiten en dat is wel zo comfortabel.

Andere mogelijkheid, als u toch de platdakbedekking binnenkort moet vervangen: neem witte. Keuze uit kunststof en bitumen met een witte afwerklaag. De fabrikant van de laatste heeft laten uitrekenen dat de binnentemperatuur maar liefst 5 graden lager is dan bij gebruik van zwarte dakbedekking.

Nog een mogelijkheid: een warmtepomp die gebruikt wordt voor verwarming van de woning (in plaats van een gewone cv-ketel), kan met warm weer worden ingezet om te koelen. De zorgkamer en de mantelzorgwoning hebben wel een plat (zwart) dak maar ook een warmtepomp, en die bewijst met dit weer zijn diensten door te koelen. Ook mogelijk in gewone huizen en ook om milieuredenen het overwegen waard, als de oude cv-ketel het einde van zijn levensduur nadert.

Tot slot kun je natuurlijk ook een airco kopen, eentje die je mee kunt nemen naar de kamer waar je koelte wilt, of een vaste in bijvoorbeeld de slaapkamer. En niet vergeten: drink voldoende!

0 reacties:

Een reactie posten